sägdetsamiska

nordsamiska enaresamiska skoltsamiska

Dokumentärer

Fem kortdokumentärer där fyra samer och en finländare berättar om sitt förhållande till de samiska språken. Du får den bästa tittarupplevelsen om du använder hörlurar. Klicka nere till höger för svensk text.


Jouni Aikio, 69, ett övergivet språk

Enaresame som har övergett samiskan på grund av kraftig tvångsförfinskning. Bor för närvarande i Enare. “Vi är många här i byn som har begravt språket.”


Heli Huovinen, 29, arbetslivet

Enaresamisk kulturarbetare som har fått många möjligheter tack vare det samiska språket. Är bl.a. programledare för det samiskspråkiga radiprogrammet Sohkarsohkka “Jag märkte i tjugoårsåldern att allt som jag har drömt om har förverkligats eftersom jag talar ett så speciellt språk.”


Inkeri Lokki, 35, studier

Finländsk forskare och mamma som bor i Helsingors och som lärt sig nordsamiska på grund av familjeskäl. “Nordsamiskan är ett jättehärligt språk eftersom det öppnar en dörr till kulturen.”


Tauno Ljetoff, 34, virtuell skola

Skoltsame som bor i Enare och har lärt sig skoltsamiska först som vuxen. Nu är han verksam som lärare i en virtuell skola. “Uppriktigt sagt känns det som att jag har ett arbete som har betydelse.”


Erja Morottaja, 49, språkboverksamhet

Enaresame som inte fick lära sig samiska som barn och som inte ännu heller talar det. Nu lär sig hennes barn nordsamiska i ett samiskt språkbo i Böle, Helsingfors. “När jag hörde om språkboet så blev jag rörd, grät, skrattade och hade starka känslor!”